Forbrukslån og den effektive renten

Et forbrukslån kan benyttes til det man måtte ønske. Banken bryr seg ikke hva pengene går til. Det banken er opptatt av er at du betaler når du skal. Når man betaler lånet tilbake betaler man inn mer enn den opprinnelige lånesummen. Det er på grunn av rentene, som skal dekke bankens utgifter ved lån, samt er bankens inntjening.

Renter – hva er det

Når man tar opp et lån, eller bruker et kredittkort, tilkommer det renter på den summen du har benyttet/lånt. Renter er enkelt sagt at du betaler inn mer enn du lånte. De ekstra kronene er bankenes fortjeneste ved å ha gitt deg lån/kreditt. Rentesatsene varierer fra bank til bank, og det gjelder både forbrukslån og kredittkort. Når du sjekker bankers renteeksempler vil du se at mange oppgir både nominell og effektiv rente. Den nominelle renten er alltid en del lavere enn den effektive. Det skyldes at den nominelle renten er bankers utgangspunkt, men er ikke iberegnet alle utgiftene ved et lån. Den effektive renten inkluderer alle utgifter som følger med lånet.

Den effektive renten på forbrukslån

Tar du en rask sjekk rundt hos forskjellige banker vil du se, at renten kan være så lav som 10-11% og helt opp til 20% (noen smålån enda høyere). Det er alltid den effektive renten du skal se på, og sammenligne når du leter etter et forbrukslån. I denne rentesatsen ligger alle utgiftene som følger med lånet, men vær oppmerksom på at enkelte banker har etableringsgebyrene utenfor denne rentesatsen. Renteeksemplene er kun eksempler, men gir en ide om hva du kan forvente i rente. Den egentlige renten, på ditt lån, vil du få etter at banken har foretatt en kredittsjekk på deg.

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!